Omänsklig behandling av asylsökande statslösa palestinier

Migrationsverket och Migrationsdomstolen behandlar statslösa asylsökande palestinier på ett rättsvidrigt och inhumant sätt. En förändring på politisk nivå är nödvändig.

Av: Marita Pahlen (marita-pahlen)


Motionens brödtext

Hur många gånger ska en flykting behöva bevisa sin flyktingstatus? En gång enligt FN, men det gäller inte svenska myndigheter. Statslösa palestinier utan hemland behandlas på ett totalt inhumant och rättsvidrigt sätt av Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Det måste till politiska beslut för att ändra på det.
Många statslösa palestinier, varav många sedan generationer är flyktingar, har varit hänvisade till ett liv som gästarbetare i Förenade Arabemiraten (UAE) och Saudiarabien. Medborgare får de aldrig bli och arbetstillstånd ges godtyckligt. Exempelvis utvisades tusentals palestinier med rötter i Gaza från UAE 2010, då deras arbetstillstånd inte förnyades. Även palestinier som levt i Syrien men arbetat i gulfstaterna utvisades. En del av dessa statslösa, med flyktingstatus hos FN och identitetshandlingar från UNRWA, har sökt asyl i Sverige.
Migrationsverket nekar konsekvent uppehållstillstånd och kräver att palestinierna ska återvända till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. Detta trots att de inte är medborgare där eller har uppehållstillstånd. Låt oss ta ett exempel med en statslös trebarnsfamilj som varit över fem år i Sverige efter att ha utvisats från Emiraten till Gaza och därifrån flytt krig och nöd för att söka asyl i Sverige. Migrationsverket och Migrationsdomstolen kräver att de ska åka tillbaka till Förenade Arabemiraten (varifrån de utvisades 2010) trots att de har dokument som visar att landets arbetsmarknadsmyndighet nekar dem arbets- och inresetillstånd.
Detta är en grupp människor utan hemland som utsätts för en oerhörd plåga i Sverige. De hamnar i mångårigt limbo – får inte uppehållstillstånd och har ingenstans att ta vägen. Inte minst barnen lider svårt. Människoliv ödeläggs fullständigt i onödan.

Förslag

Vi vill att Miljöpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp tar upp statslösa flyktingars situation och verkar för nya direktiv och en ny humanitär praxis hos Migrationsverket. Det finns ingen som vinner på att människor utan hemland år efter år nekas uppehållstillstånd trots att det inte finns något hemland att utvisa dem till. Det finns bara förlorare.
Miljöpartiets avdelning i Tranemo.
Marita Pahlen, Ingela Karlsson, Caroline Bergmann, Louise Bertilsson, Sofia Kreutz.

 

För att stödja denna motion: Klicka på nedanstående länk.